Sider
Hustru Gyrid FinnI 1303 stod den rike Hustru Gyrid i Okavik som eigar av Strupstad. Ho var dotter av Anders Plytt som var en av kong Håkon Håkonssons betrodde menn. Gyrid var enke og ved dårlig helse, og etter å ha blitt gjesta av Sira Eiliv, en av korsbrødrene i Nidaros, ga ho store deler av jordegodset sitt til kirka for å få gå i kloster. Eplet var populært i klosterhagene, og kan hende fikk Hustru Gyrid servert eplevin når ho kom i klosteret?
Denne sideren er middels tørr og med frisk syre. Den passer utmerket som aperitiff, til sjømat og hvitt kjøtt. Inneholder sulfitt. 6 % alkohol. Volum 0,75 l. Finnes på tilleggsutvalget på Vinmonopolet. |
Gammel-NesjeKun ett av de gamle epletrærne etter tippoldefar Gammel-Nesje er fortsatt i full produksjon. Det er av sorten Prinsar som var vanlig rundt om i distriktet her tidligere. Epler fra dette treet har vi bestandig med i sideren Gammel-Nesje. Den er halvtørr, med god fylde og et snev av bitterhet fra Gravensteineplet. Den passer spesielt godt til kvite fastoster, men óg til sjømat, svin, kylling og sterkt krydra mat. Inneholder sulfitt. 7 % alkohol. Volum 0,75 l.
|
Issider
BrånaÅrets siste epler presses for så å fryses gjennom vinteren. Når eplesafta bråna (tiner) hentes de mest konsentrerte dråpene ut for så å gjæres på eikefat. Denne issideren har både høy syre og sødme, og passer godt som følge til desserten. Laga av aromaepler. 9 % alkohol. 37,5 cl. Finnes på tilleggsutvalget på Vinmonopolet.
|
Alkoholfritt
M e d l e m a v H A N E N
|
Følg oss på sosiale medier |
Fotokreditt: Monica Almskår Heggset / Kristin Solem / Eline Karlsdatter Fladseth (Visit Nordvest) / 14Safety / Rolf Jarle Jeppesen / Silje Osnes / Solveig Petch