Strupstad
På garden Strupstad har det bodd folk i lange tider. Det kan spores helt tilbake til et skinnbrev fra 1303 da Hustru Gyrid i Okavik stod som eigar av bruket. Her er jordsmonnet godt og det er solgang hele året. Garden ligger fint i le oppe i bakken og skuer ut over Breifjorden og fjellrekka Trollheimen.
Forfedrene
Ideelt for å dyrke frukt, mente nok tippoldefar Knut Nesje da han kjøpte garden til sønnen og svigerdattera i 1927.
Sjøl vart han og kona med på lasset som kårfolk. I tillegg til tradisjonell gardsdrift med kyr, sau, gris, hest og høner vart det etablert en større frukthage. Oldefar Jon stelte godt med denne, og formante barn og barnebarn om å behandle eplene som om de var egg. Han reiste omkring og solgte frukt, gjerne helt til fjellbygdene rundt Oppdal. På den andre sida av fjorden fikk han pressa fruktsaft på Ålvundfjord Saftfabrikk. Den tok han med hjem i kjelleren og satte eplevin av. |
Strupstad i dag
Noen av trærne står fortsatt igjen, sjøl om oppskrifter og kunnskap har gått tapt mellom generasjonene (noe som kanskje er like greit ettersom kvaliteten visstnok var varierende). Det samme jordsmonnet og eplesortene han brukte har vi fortsatt, og det er dette som ligger til grunn for den særegne smaken til Tingvoll Sider.
|
M e d l e m a v H A N E N
|
Følg oss på sosiale medier |
Fotokreditt: Monica Almskår Heggset / Kristin Solem / Eline Karlsdatter Fladseth (Visit Nordvest) / 14Safety / Rolf Jarle Jeppesen / Silje Osnes / Solveig Petch